Pro Michala:
Už nevím, odkud mám tento "typ" neuronových sítí. Za posledních několik let jsem o tom přečetl všechno možné, přičemž jsem se zaměřoval hlavně na mozek a hlavně na to, co bych mohl použít v IQ Pokydu. A to co jsem napsal (a co píšu), je takový závěr z toho všeho. Neuronových sítí existuje dost druhů, včetně např. na rozpoznávání písma, taková síť samozřejmě vypadá jinak než biologický mozek.
Asi jsem si to trochu zjednodušil, ale chtěl jsem hlavně popsat to, co by měl mít program jako IQ Pokyd. To, že je to pouze "zjednodušená verze", myslím v tomto případě příliš nevadí.
Co se týče těch emocí - myslím, že právě ty hrajou v mozku velice důležitou roli. Mají těsnou vazbu na "neuron" a je to vlastně také součást sítě. Rozhodně bych neřekl, že aktuální emoce na danou věc je tvořena pouze průměrem emoce z doby, kdy byla vytvořena a z nynější doby - jde o proces, kdy se vlastně emoce pokaždé trochu upraví - i k horšímu. Ale jak už to v přírodě bývá, extrémy nemají šanci na přežití a zbude jen "šedý průměr".
Zapomněl jsem na dvě věci - informace je rozprostřena v celé síti (resp. celé části, se kterou je asociovaná) a tak (příliš) nevadí i ztráta některé části sítě. A pak samozřejmě učení - to je vytváření dalších spojů zase od asociovaných neuronů, ale to je asi celkem jasné.
Pro gluttona:
Ten nápad se skriptovacím jazykem je dost zajímavý. Myslím, že by ale narážel na jednu základní věc: drtivé většině lidí by se nechtělo psát nějakou databázi, aby si potom mohli pokecat vlastně sami se sebou.
A k tomu, co by se mělo udělat nejdřív: upřímně řečeno, když jsem začínal s IQ Pokydem, neměl jsem vůbec jasnou představu o tom, jak bude vlastně fungovat. Jen jsem tak nějak věděl, že gramatika atd. tam prostě být musí. Takže jsem začal dělat ji a až v průběhu vývoje jsem přemýšlel, co vlastně podniknu dál.
Ale ta on-line verze by byla velice praktická věc. To je podle mě taky jediná možnost, jak by se relativně snadno mohl IQ Pokyd naučit spoustu věcí sám a zůstal by "aktualizovaný". Je tu však menší - spíš lidský - problém. Když se podívám na záznamy ze současného Pokydu on-line, mám pocit, že uživatelé jsou většinou "bandou úchyláků" - téma se točí pouze kolem jedné věci

Nechci vědět, co všechno by IQ Pokyd naučili

Takže alespoň zpočátku vede cesta přes dobrovolníky, kteří se tak nějak zavážou, že budou slušní a přínosní.
Myslím, že za několik let budu shánět dobrovolníky

Mimochodem, za tenhle nápad ti dávám pochalu